vineri, 9 decembrie 2011

Cine si unde?

Cine si la ce nivel reprezinta interesele micilor intreprinzatori (PFA, IMM-uri, etc) in procesul legislativ national, si, in extenso, la cel European?
Sunt acestia reprezentati in mod direct la cel mai inalt nivel legislativ?

miercuri, 7 decembrie 2011

Salariul Mimim (reloaded) si Pragul de Saracie

Salariul MINIM,

Nu exista tara bogata cu oameni saraci!

Criteriul de performanta al conducerii unei tari (guvern-opozitie-administratie) trebuie sa fie nivelul salariului minim.

Pentru ca economia noastra in starea actuala nu suporta salariu minim lunar ridicat, trebuie umblat la codul muncii (flexibilizare) si stabilit un salariu minim orar echitabil ridicat (adica sa incurajezi munca eficienta si nu statul degeaba 8 ore pe zi ~22 zile pe luna). Ca sa aiba sens sa muncesti (in loc sa astepti VMG-ul acasa), salariul minim orar cumulat pentru 160 ore pe luna trebuie sa fie mai mare sau cel putin egal cu pragul de saracie plus contributiile sociale. Pana la acest nivel nici nu poate fi vorba de impozit pe venit. La acest nivel, orice impozit te arunca sub pragul de saracie si este total demotivant.

Pentru ca guvernantii sa fie preocupati de bunul mers al lucrurilor, raportul dintre minimul pe economie si maximul bugetar este esential sa nu fie mai mare de 1/5. Altfel, administratorii banului public pierd orice contact cu realitatea...

Preocuparea majora a conducatorilor trebuie sa fie nivelul de integrare (salariul, impozitul, contributiile etc) al cetateanului cel mai defavorizat care vrea sa lucreze onest, dar nu are nici o calificare...Cand statutul acestuia va fi rezolvat, toate celelalte categorii vor trai cel putin decent.

marți, 6 decembrie 2011

Ce s-ar intampla?

Ce credeti ca s-ar intampla daca de la 1 ianuarie 2012 ar intra in vigoare o lege prin care contributia la asigurarile de sanatate nu ar mai fi oprita si virata statului de catre angajator ci ar fi platita angajatului urmand ca acesta sa hotareasca unde si ce anume vrea sa plateasca?