vineri, 8 octombrie 2010

Iesirea din criza

Cvasitotalitatea partidelor parlamentare, de la putere sau din opozitie, asuma ca pot rezolva criza prin varii masuri punctuale ("ajutam" 100 de tineri sa-si faca firme..., readucem punctul de pensie la 45% din salariul mediu..., dam avans plati directe catre agricultori...)si exemplele pot continua...Nici unul dintre acestea nu are rabdare (si cu atat mai putin interes) sa analizeze care sunt cauzele reale ale crizei in varianta romaneasca...Trebuie refacut sistemul (codul fiscal si codul muncii in primul rand). Este necesar ca politicienii sa recunoasca in sfarsit ca nu pot scoate tara din criza fara implicarea fiecarui individ. Masurile anti-criza nu pot ocupa 500 de pagini...nici 300. Numai simpla citire (nu intelegerea) a unui text de 500 de pagini ar arunca in criza un continent intreg, daramite o tara anemiata ca a noastra... Masurile trebuie sa fie scurte, concise, usor de inteles si de pus in practica, aplicabile la cvasi-totalitatea populatiei si mai ales motivante (maxim 10 pagini, cu norme de aplicare cu tot, care sa incurajeze spiritul intreprinzator si considerarea muncii drept capital). Un model de mesaj ar putea fi acesta:
Stimati participanti (intr-un fel sau altul) la viata economica a Romaniei: Statul nu mai este in stare sa va "dea" mare lucru...drept urmare este fara sens sa-i mai cereti ceva...Cetateni, imbogatiti-va prin munca! Statul va ofera un cadru simplu, si nu va cere nici el nimic pana la un anumit nivel de imbogatire. Statul a inteles ca nu exista tara bogata cu oameni saraci...Recastigati-va demnitatea individuala, munciti, castigati, si, cand veti avea destul, veti incepe sa dati si statului.
Evident, pentru cei interesati, se pot pune la dispozitie cele sase pagini privind codul fiscal si codul muncii varianta castigatoare pentru tara noastra...